Informatie over letselschade

Wat is letselschade?

Letselschade is de lichamelijke en psychische schade die iemand oploopt door een ongeluk dat iemand anders veroorzaakt. Denk aan een verkeersongeluk, medische fout of arbeidsongeval. Voorbeelden van letselschade zijn botbreuken, whiplash, dwarslaesie, brandwonden, dierenbeten en hersenletsel. Maar letselschade hoeft niet alleen lichamelijk letsel te zijn. Ook psychisch letsel is een vorm van letselschade. Denk hierbij aan trauma’s, depressies, angst en slecht slapen. Letselschade kunt u overal oplopen.

Ben je aangereden door een auto of gebeten door een hond? Of is er een ongeluk gebeurd op de werkvloer? Dan kan er sprake zijn van letselschade. Als een ander verantwoordelijk is voor wat jou is overkomen, heb je misschien wel recht op een schadevergoeding. Daarom is het handig om te weten wanneer er nu eigenlijk precies sprake is van letsel én van schade.

Zichtbaarheid en duur van letsel
Het maakt niet uit of de aandoening zichtbaar is of niet. Een aandoening die niet zichtbaar is met het blote oog, met een scan of op röntgenfoto's is ook letsel. Denk bijvoorbeeld aan een whiplash. Maar ook psychisch leed en psychische klachten vallen onder letsel. Het maakt daarbij niet uit of jouw klachten blijvend zijn of tijdelijk.

Wat is schade?
Schade kun je zien als het verschil tussen wat je had en wat je hebt. Wat je voor het letsel kon en wat je nu nog kunt. Bijvoorbeeld het verschil tussen jouw inkomen voor het letsel en daarna. De schade kan ook van immateriële aard zijn. Zoals de pijn die je lijdt, verminking van je uiterlijk, niet meer kunnen sporten, etc. Eigenlijk is schade elk nadeel dat het gevolg is van het letsel. En die schade heeft verschillende vormen.

Extra kosten door letsel
Het kan zijn dat je door jouw letsel opeens te maken krijgt met extra kosten. Denk bijvoorbeeld aan:

  • Het eigen risico van je zorgverzekering.
  • Vervoerskosten van en naar het ziekenhuis.
  • Kosten voor fysiotherapie die buiten je pakket vallen.
  • Kosten van hulp in de huishouding.
  • Kosten voor aanpassingen in huis.

Inkomensnadeel
Het letsel kan ook nadelig zijn voor je inkomen. Bijvoorbeeld als je door de ernst van het letsel je eigen beroep niet meer kunt uitoefenen, of misschien wel helemaal niet meer kunt werken. Stel je verdiende € 2.000 per maand. Door een ongeval kun je niet meer werken en ben je arbeidsongeschikt geworden. Je krijgt een uitkering van € 1.400 per maand. Dat betekent dat er € 600 schade is.

Smartengeld
Ook immateriële of emotionele schade valt onder schade door letsel. Dit is niet zichtbare schade. Zoals het leed en de pijn die het letsel veroorzaakt. Of de emoties die het je geeft omdat je door het letsel verminkt bent geraakt of niet meer kunt sporten. De vergoeding voor deze schade noemen we smartengeld. Immateriële schade is onzichtbaar en zeer persoonlijk. Wat de een heel erg vindt, vindt de ander minder schokkend. Het smartengeld is niet 'standaard' te bepalen, het is lastig in een bedrag uit te drukken. Meestal kijken we naar de rechtspraak om het bedrag vast te stellen.

Letselschade omvat alle kosten en schade die u ondervindt als gevolg van een ongeval.

Waarom Maximus Letselschade B.V. ?

Wij hebben de juiste contacten en specialisten om u van het juiste advies te voorzien. Slachtoffers hebben juist na een ongeval rust nodig om weer te kunnen herstellen. De soms veelomvattende correspondentie met verzekeraars of anderen over aansprakelijkheid en het verhalen van de schade is dan niet een onderwerp waar slachtoffers blij van worden. U hoeft zich geen zorgen te maken, Schadebureau Maximus is uw partner in dit stuk en zal u blijven ondersteunen.

Expertise

Schadebureau Maximus is gespecialiseerd in de regeling van schades ontstaan door sport, werk, een medische fout en letsel- en overlijdensschaden.

Vakkundig

Wij behartigen de belangen van slachtoffers en naasten wanneer er sprake is van letselschade of overlijden. Onze specialisten staan voor u klaar!

Persoonlijk

Bent u niet in staat zichzelf te verplaatsen? Of vindt u het juist prettiger om in uw eigen vertrouwde omgeving af te spreken? Geen probleem, wij komen naar u toe!

Snelle afhandeling

Wij onderhouden de contacten voor u en houden u op de hoogte van de voortgang. Uw schadeafhandeling doen wij in een zo kort mogelijke tijd.

Bel mij terug
Bel mij terug

Heeft u een vraag voor of interesse in onze schade diensten? We bellen u graag terug voor een vrijblijvend persoonlijk advies.