Eigen schuld?
Soms ben je als slachtoffer (deels) zelf verantwoordelijk voor het ontstane letsel of de veroorzaakte schade. In dat geval spreken we van eigen schuld. Dit heeft mogelijk gevolgen voor jouw schadevergoeding.
Wanneer is er sprake van eigen schuld?
Bij letselschade door eigen schuld heb je het letsel of de schade zelf mede veroorzaakt of verergert. Door je onvoorzichtig te gedragen of onoplettend te zijn. Denk bijvoorbeeld aan:
- Meerijden met een bestuurder die teveel alcohol gedronken heeft.
- Motorrijden zonder helm.
- Autorijden zonder gordel.
- Een noodzakelijke medische handeling weigeren waardoor je letsel verergert.
Gevaarlijke hobby of activiteit
Het kan ook zijn dat je jezelf bewust in een gevaarlijke situatie hebt gebracht. Bijvoorbeeld doordat je een risicovolle hobby hebt of deelneemt aan activiteiten die riskant zijn. Een voorbeeld: jouw hobby is paardrijden. Je weet dat het mogelijk is dat je paard opeens steigert. Je loopt dan het risico om van je paard te vallen en verwondingen op te lopen. Toch weerhoudt dat jou er als ruiter niet van om paard te rijden.
Krijg ik (toch) schadevergoeding bij eigen schuld?
Jouw onvoorzichtige gedrag of onoplettendheid kan gevolgen hebben voor de schadevergoeding. Er zijn drie mogelijke uitkomsten.
1. Je ontvangt volledige schadevergoeding
Het is mogelijk dat jouw eigen, onvoorzichtigheid geen invloed heeft gehad op het ontstaan van het ongeval of het letsel. In dat geval is heeft jouw onvoorzichtige gedrag geen consequenties en zal jouw schade volledig dienen te worden vergoed.
2. Je ontvangt minder schadevergoeding
Als jouw gedrag heeft bijgedragen aan het ontstaan van het letsel of dat heeft verergerd dan ben je ook zelf voor een deel verantwoordelijk voor de schade.. En dan ook voor de financiƫle gevolgen . Jouw 'eigen schuld' wordt in dat geval uitgedrukt in een percentage. Dit percentage wordt in mindering gebracht op de schadevergoeding. Je kunt het dus eigenlijk zien als een kortingspercentage. Als jouw aandeel wordt vastgesteld op 25%, krijg je dus maar 75% van de schade vergoed.
3. Je ontvangt geen schadevergoeding
Heeft jouw eigen gedrag een grotere rol gespeeld bij het ontstaan van de schade dan het gedrag van de ander? Dan wegen jouw fouten zwaarder. Dat kan ertoe leiden dat je geen recht hebt op schadevergoeding, en dat je dus zelf de schade moet dragen.